Добре дошли в уеб сайта на 61-ва Стрямска механизирана бригада

История

61-ва стрямска механизирана бригада град карлово

61-ва СТРЯМСКА МЕХАНИЗИРАНА БРИГАДА

     61-ва механизирана бригада е създадена на 02 октомври 1992 година със заповед № 00400 на министъра на отбраната на Република България. Тогава се формират управлението на бригадата и 1-ви механизиран батальон. Командир на бригадата е полковник Иван Кръстев, началник щаб – майор Димитър Митев.

  На 19 ноември 1998 година, на празника на Сухопътните войски, на 61-ва механизирана бригада е присвоено наименованието Стрямска механизирана бригада, като наследник на бойните традиции на 28-ми Стремски полк, 21-ви Средногорски полк и 11-та танкова бригада.

     Първото бойно знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада е връчено на полковник Йордан Йорданов, тогава командир на бригадата, от началника на ГЩ генерал Михо Михов на 27 април 1999 година. На 09 ноември 2001 година полковник Йордан Йорданов получава новото бойно знаме на бригадата, отново връчено му от генерал Михо Михов.

     На 14 юни 2002 година за командир на бригадата е назначен бригаден генерал Галимир Пехливанов. Началник щаб става полковник Нейко Ненов. През октомври 2003 година бригаден генерал Галимир Пехливанов сдава длъжността на полковник Тодор Вангелов, който от 06 май 2004 година е повишен в звание бригаден генерал. От 2008 до 2010 година бригадата се командва от бригаден генерал Кольо Милев, а от юни 2010 година до ноември 2012 – от бригаден генерал Красимир Кънев. От ноември 2012 г. командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада е бригаден генерал Димитър Шивиков.

 

     Попълването на бригадата с въоръжение и техника започва през декември 1993 година. През 2000 година в бригадата пристигат машини МТЛБ-У, предназначени за Полевата интегрирана комуникационна информационна система (ПИКИС). През 2001 година са оборудвани съгласно договора по проект „ПИКИС” в завод „АРМИТЕКС” град Пловдив. Полевата интегрирана комуникационна информационна система е приета на въоръжение и въведена в експлоатация през месец март 2004 година.

 

     На 06 декември 1995 година в бригадата е сформиран Специализиран учебен център (СУЦ) за подготовка на войски за участие в умиротворителни операции и учения по инициативата „Партньорство за мир”. Командир на центъра е подполковник Величко Бояджиев, началник на щаба – подполковник Веселин Цековски. Малко по-късно там започват работа първите кадрови войници в Българската армия. Първите жени войници в Българската армия също тръгват от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Те полагат военна клетва на площад „20-ти юли” в град Карлово през есента на 2000 година.

Основните учения на НАТО и по програмата „Партньорство за мир”, в които бригадата е участвала, са:

- “Cooperative effort” в Република Македония, месец септември 1998 година;

- „Strong Resolve” – Испания, 1998 година;

- „Cooperative partner” – Република Румъния, месец май 1998 година;

- „Прометеус 99” – Република Гърция, месец юни 1999 година;

- „Cooperative best effort” – Канада, месец юни 1999 година;

- „Синият Дунав” – месец август 1999 година;

- „Седем звезди” – месец септември 2000 година;

- „Крайъгълен камък” – юни-август, 2002 година;

- Командно-щабни учения „United step 2003” и „United step 2004” в гр. Сенелагер, Германия с щаб на батальон с 40 военнослужещи;

- Свързочно учение „Combined endeavor 2004” и „Combined endeavor 2005”  –  Германия;

- „Евразийска звезда 2007” в Република Турция.

     От 08 октомври 2001 година се формира и подготвя първата рота за охрана на щаба на SFOR в база Бутмир, Сараево, която е на дежурство за времето от 19.01 до 09.07.2002 г.

През годините 61-ва Стрямска механизирана бригада е подготвила и участвала в мисии с:

- четири пехотни батальона за следвоенно възстановяване на Ирак;

- две роти за Босна и Херцеговина;

- три роти за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF – Кабул;

- осем роти за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF –Кандахар.

Носители на бойни отличия и награди:

    С министерска заповед № КН106 от 18 август 2011 година знак за военна доблест III степен получават шест военнослужещи от състава на осма рота за охрана на летище Кандахар:

- ефрейтор Христо Валентинов Божилов;

- ефрейтор Марин Георгиев Козарев;

- редник Велко Емилов Топчиев;

- редник Димитър Стоянов Шопов;

- редник Ивайло Ваньов Игнатов;

- редник Неделчо Цоков Мяховски.

От началото на своето създаване досега около 80 процента от личния състав на бригадата взема участие в мисии зад граница.

   61-ва Стрямска механизирана бригада е включена в таблиците на силите на НАТО за развръщане с ниска степен на готовност и като такава на два пъти е сертифицирана от група оценители от Сухопътно компонентно командване на НАТО в  Мадрид през 2008-2009 г. и 2011-2012 г.  Крайната оценка от сертифицирането на подразделенията и щаба на бригадата е „БОЕГОТОВ”.

     В периода 2008-2011 година отделни формирования от бригадата носят дежурства като част от силите за отговор на НАТО (NRF).

     От 2011 година подразделения от 1-ви механизиран батальон на бригадата участват в съвместна ротационна подготовка в Тренировъчния център на Силите на САЩ  в гр. Хохенфелс /Германия/, където изпълняват задачи, характерни за мисии.

     През 2012 година се подготвя и сертифицира 1-ва батальонна бойна група (ББГ) за участие в пълния спектър от операции за защита на териториалната цялост на страните в състава на международните сили за защита на световния мир и сигурност.

 

На учредително събрание, проведено на 15 януари 2009 година, в град Карлово се създава войскови спортен клуб (ВСК) ,,СТРЯМЦИ-61”.

     През 2009 година в бригадата са открити нов медицински пункт, модерна спортна зала и детска градина за децата на военнослужещите.

 

    61-ва Стрямска механизирана бригада притежава оперативни способности, органи за управление и ресурс от сили и средства за оказване помощ на населението при бедствия на територията на страната. За целта са сформирани и комплектовани:

Формирования за овладяване и /или/ преодоляване на последиците от бедствия (ФОППБ)

- ФОППБ за действие при промишлени аварии;

- ФОППБ за гасене на пожари;

- ФОППБ за действие при наводнения;

- ФОППБ за действие при зимни условия;

- ФОППБ за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси.

    От 10 февруари 2011 година след посещение на Дейвид Рот Пейтър, представител на Езиковия институт на Въоръжените сили на САЩ, в бригадата започват курсове по английски език, водени от инструктори, завършили курс за инструктори „DLI  Lackland AFB Texas, USA”.

     Важно място в работата на командването на бригадата и щабовете на батальони заема поддържането и задълбочаването на традиционно добрите контакти с държавните структури, общинските организации и патриотичните съюзи и движения.

     Военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада участват активно в честването на всички национални, военни и исторически празници и годишнини.

    По този начин честванията от подобен характер се превръщат в непресъхващи извори на родолюбие и спомагат за създаване и поддържане на близки и непосредствени контакти между поколенията.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.